Közös egészségügyi projekt keretében fejlődik Makó és Lugos

Egy határon átnyúló pályázatnak köszönhetően fejlődik a makói és a lugosi kórház. Makón a járóbeteg ellátási részleg újul meg, míg a romániai településen a sürgősségi osztályt építik át. Emellett egy szakmai együttműködés is kezdetét veszi, amelynek keretében az Egészséges Vásárhely Program népegészségügyi tapasztalataira is támaszkodhatnak majd a pályázatban résztvevők. 

Közel 1 millió 200 ezer eurós, Európai Uniós projekt keretében újul meg a makói és a romániai, lugosi kórház egy-egy részlege. Mindként intézményben infrastruktrurális fejlesztések és eszközbeszerzések valósulnak meg, illetve szakmai együttműködésre is lehetőség nyílik. Ezen belül workshopokat szerveznek, fejlesztik a távdiagnosztikát, sőt videokonferenciákat is szerveznek majd.

– A makói kórház a járóbeteg szakrendelő felújítását kívánja megvalósítani, illetve mellette egy népegészségügyi programot is indíthat, amely a vásárhelyi tapasztalatokkal kibővülve még hatékonyabb lehet egy szív- és érrendszeri betegségmegelőző alapprogram keretében – összegezte dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézmény főigazgatója.

Lugoson a pályázati pénz legjelentősebb részét a sürgősségi osztály átszervezésére, átépítésére fordítják. A román partner a sürgősségi ellátásszervezés terén számít leginkább a makói kórház tapasztalataira, de együttműködés egyéb területeken is megvalósul. Ilyen kiemelt terület a radiológia, illetve a népegészségügy, amelynek kapcsán a vásárhelyi kórház is szerephez jut.

– A hódmezővásárhelyi tapasztalatok Makón keresztül akár a lugosiak számára is átadható és például a szív- és érrendszeri betegségekben – amely népbetegség az egész világon – komoly előrelépést adhatunk a román partner számára. De mi is tanulhatunk tőlük és hasznosíthatjuk az ő jól bevált tapasztalataikat – tette hozzá dr. Kallai Árpád.

A cél mindkét partner számára a betegellátás színvonalának javítása. Ezt tükrözi a projekt mottója is: két ország, egy cél, közös siker!

Hirdetés a Makói Mozaikban

Dr. Kallai Árpád prezentációja

Voichescu Florin prezentációja