Projekt

Makó és Lugos közös, határon átnyúló együttműködési programja azt a célt tűzte ki maga elé, hogy infrastrukturális fejlesztésekkel, szakmai képzésekkel, valamint a lakosság számára szervezett figyelemfelkeltő akciók révén javuljon a térségben élők egészségi állapota.
Az Európai Unió, illetve a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 által támogatott projekt az „Egészségügy- és attitűdfejlesztés Makó és Lugos térségében” nevet viseli.
Az Európai Unió támogatásával, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében 2013 márciusában indult útjára a Lugosi Városi Kórház és a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó közös, határon átnyúló projektje, melynek köszönhetően jelentős infrastrukturális és szakmai fejlesztések, valamint az egészségtudatosságot támogató programok valósulhattak meg mindkét térségben. A projektet a Lugosi Városi Kórház mint vezető partner koordinálta a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó mint projektpartner részvételével.
Az infrastrukturális fejlesztések közül Makón a járóbeteg ellátás épületének európai uniós követelményeknek való felújítása, fejlesztése a legjelentősebb: a 2014 januárjában kezdődő építkezés keretében kicserélték a külső ajtókat és ablakokat, felújították a tetőt, emellett az épület külső hőszigetelését is elvégezték.
Lugoson a projekt célul tűzte ki a sürgősségi ellátás átalakítását, valamint az infrastruktúra fejlesztését
A két kórház közötti, különböző szakterületeket érintő workshopok a tudásfejlesztés szolgálják. A „Szív a szívhez” alprogram keretében a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését tűzték ki célul. Így a projekt kiemelt célja a betegséghez kapcsolódó diagnosztikai és ellátási háttér fejlesztésére, valamint a lakossági tájékoztatás és szűrés, illetve a betegséggel kapcsolatok kockázatok csökkentése.