Lezárult a makói és lugosi kórház közös egészségügyi projektje

Ünnepélyes keretek között ma zárult le a makói és a lugosi kórház tavaly januárjában indult közös projektje. A Dr. Diósszilágyi Sámuel kórház rendelőintézetének külső felújítását, hőszigetelését és nyílászáró cseréjét végezték az elnyert 130 millió forintból, illetve három új műszert is vásároltak.

Az “Egészségügy- és attitűdfejlesztés Makó és Lugos térségében” című projekt – mint az Kallai Árpád főigazgató, Nagy Jenő orvosigazgató, valamint Florin Voiceshcu lugosi kórházigazgató a makói kórházban ma délelőtt tartott sajtótájékoztatóján elhangzott – tavaly márciusban indult az Európai Unió támogatásával, a Magyar-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A támogatásnak köszönhetően a dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház 433 ezer eurós, azaz 130 milliÓ forintos fejlesztésbe kezdhetett. Ebből az összegből végezték el a rendelőintézet tető- és falszigetelését, nyílászárócseréjét, s vásároltak egy mini Doppler készüléket, egy szívultrahang készüléket, s kapott egy új műszert a fül-orr-gégészet is.

A lugosi városi kórház koordinálta együttműködés során 4 alkalommal Lugoson, míg 3 alkalommal Makón rendeztek továbbképző előadásokat az orvosok, asszisztensek és nővérek részvételével. A két intézmény között online videokapcsolatot is létesítettek. Makón a Szív Világnapján megelőző szűrővizsgálatokat végeztek, az általános- és középiskolások közt pedig versenyeket hirdettek. Az utóbbi korosztály győztes csapata két napig Lugoson nyaraltak, az ottani győztes középiskolások pedig két napos makói kiránduláson vehettek részt.

Kallai Árpád főigazgató kiemelte: az együttműködés során emberi-baráti kapcsolatok is kialakultak a két intézmény szakemberei között, s bár ez a projekt most lezárult, szeretné a két kórház folytatni az együttműködést. Nagy Jenő orvosigazgató pedig részletesen ismertette a makói járóbeteg ellátás fejlesztésének eredményeit.

Florin Voichescu, a lugosi kórház igazgatója megköszönte az együttműködést, s tolmácsolta a lugosi polgármester jókívánságait is.

További cikkek:

Befejeződött a makói rendelő felújítása (Makói VTV, videó)

Lezárult Makó és Lugos közös egészségügyi projektje (Vásárhelyi VTV)

Együtt fejlődött a makói és lugosi egészségügy (promenad.hu)

Együtt fejlődött a makói és lugosi egészségügy (weborvos.hu)